O izobraževanju

Izobraževanje poteka po programu, ki je usklajen z zahtevami Mednarodnega sommelierskega združenja (ASI). Didaktična komisija ASI zagotavlja skupna izhodišča izobraževanja v državah članicah. Posamezni državi je dovoljeno, da uveljavlja določene spremembe izvedbe programa, ki izhajajo iz posebnosti te države. Program izobraževanja poteka v treh stopnjah v obliki tečajev. Organizirani so po teritorialnem principu tako, da kar najbolj upoštevajo specifičnosti dela kandidatov.  

Prvi tečaj
je uvodni in daje osnovno znanje o sommelierstvu.
Vanj je vključeno tudi testiranje organoleptičnih sposobnosti kandidata za izobraževanje in kasnejše delo. Kandidat dobi zaokroženo celoto bazičnega znanja, ki mu omogoča začetno delo in nadaljevanje študija na višjih stopnjah.
Tečaj traja predvidoma 80 ur in vključuje tudi degustacije izbranih vin in v zaključku tudi nekaterih jedi.  

Drugi tečaj je namenjen poglabljanju znanja o domači in mednarodni enografiji.
Dodaja znanja o oljih, kavi, čajih, mineralnih vodah, žganih pijačah, cigarah itd. Spremlja tudi vse novosti na področju sommelierskega dela.
Tečaj traja predvidoma 78 ur in vključuje tudi degustacije izbranih tipičnih vin in ostalih pijač.
   
Tretji tečaj je namenjen enogastronomiji, spoznavanju lastnosti hrane in njenemu spajanju z vinom.
Tečaj lahko spremlja hkrati zaradi zahtevnosti omejeno število kandidatov, ki spoznajo poleg teoretičnih izhodišč tudi praktične primere spajanja posameznih jedi z vinom, s ciljem večjega zadovoljstva gostov.
Tečaj traja predvidoma 54 ur in vključuje degustacije pripravljenih jedi in ustreznih vin po programu.  

Tematski tečaji

BI RADI VEDELI VEČ O VINU?
KAKO IZBRATI VINO K HRANI ?
KAKO NAPRAVITI DOBER VTIS PRED POSLOVNIMI PARTNERJI ?

Zaradi velikega zanimanja pripravljamo vrsto tematskih tečajev za ljubitelje zmernega uživanja vina in hrane. Namenjeni so vsem tistim, ki bi radi, za lastno zadovoljstvo in užitek, o tem vedeli več. Gotovo se boste s pridobljenim znanjem prijetneje počutili v vsaki družbi, še posebej s prijatelji, ki imajo podoben pristop do življenja.

Uvodni tečaj  daje ljubiteljem vina in kulinarike osnovno znanje o vinu in degustaciji.
Oblikovan je tako, da tečajnika uvaja v tematiko, mu pomaga pri odkrivanju sveta vina, daje praktične napotke za obnašanje gosta in gostitelja, nakazuje povezovanje s hrano in hkrati daje koristne napotke za nakup in hranjenje vina. Izbrane teme naj bi dale kar največ napotkov za zmerno in kulturno uživanje vina ob hrani.

Tečaj se zaključuje z didaktično in strokovno vodeno večerjo (neobvezno).

Tečaj vključuje poleg predavanj tudi vsakodnevne didaktične degustacije izbranih vin skladno s vsakodnevno temo. 

ZA TEČAJ SE LAHKO PRIJAVITE NA DRUŠTVO ALI V RESTAVRACIJI "PRI POKU", BREZOVICA PRI LJUBLJANI (01/3657410)
IN VINOTEKI "BRENTA" V KOPRU (05/6274887)!

  

Najava tečajev

 

DRUGI TEČAJ – SEPTEMBER 2010


Vse, ki bi želeli obiskovati drugi tečaj, pozivamo, da se čimprej prijavijo preko elektronske pošte! Poslali vam bomo vse potrebne informacije!

Od prijavljenih kandidatov bo odvisen kraj izvajanja tečaja!

 

 

ZAČETNI TEČAJ - JANUAR 2011

 

 

Napovedujemo začetni tečaj s pričetkom januarja 2011!

Vse, ki bi želeli obiskovati prvi tečaj, pozivamo, da se čimprej prijavijo preko elektronske pošte! Poslali vam bomo vse potrebne informacije!

Od prijavljenih kandidatov bo odvisen kraj izvajanja tečaja!